Om auktioner

Lär dig mer om hur auktioner fungerar, och gör ditt nästa sälj eller köp genom Auktionisten.

Spänningen med auktioner

Auktion innebär att en vara bjuds ut till allmänheten och säljs sedan till högstbjudande. Detta innebär att minst två intressenter måste bjuda på samma föremål för att budet skall höjas. Som ensam budgivare kan man lägga sitt bud till bevakningspris d.v.s. man får då föremålet till det lägsta pris säljaren har accepterat. Detta är kärnan till varför auktioner är så förenad med spänning. Slutpriset på ett föremål kan höjas till vilka summor som helst men det kan också stanna till mycket låga priser. Auktioner är den mest marknadsanpassade och ärligaste formen av försäljning. Föremålets värde är direkt kopplat till stundens köpintresse. Vem som är vinnare och förlorare på auktion är svårt att säga, motiven till att sälja och köpa är många.

Nätauktioner – tryggt och enkelt

Att köpa på nätauktioner är både tryggt och effektivt. Ingen kan påstå att klassiska klubbauktioner på landsbygden är tråkiga. Inför auktionen samlas köparna som river i lådor, undersöker, skriver listor och funderar. Folket bokar in sig på en plats och väntar förhoppningsfullt på att fynda just det föremål man valt ut, kort sagt det finns en hel del tjusning med klubbauktioner.

Men, det finns också en baksida, klubbauktioner ställer höga krav på köparen. Du köper alltid till befintligt skick och här finns ingen ångerrätt. Dessutom brukar bondauktioner innefatta visning en timme före auktion, vilket är kort tid om man vill vara noggrann. Det skapar stress varför förkunskaper är mycket viktiga.

På väletablerade internetauktioner finns bara spänningen kvar, den viktiga kunskapen om varan och skick finns oftast redovisad. Förutom detta finns det en ny lag som ger köparen två veckors ångerrätt vid köp på internetauktioner. Detta innebär att man har rätt att ångra köpet inom 14 dagar. Detta skapar trygghet inför ett eventuellt köp. För auktionsförrättaren innebär lagen ökade krav på redovisning av föremålet, såsom korrekt beskrivning, bra bilder och en heltäckande konditionsrapport.

Vid internetauktioner sker all administration och transaktioner via Internet. Du får omgående redovisning av händelser som sker oavsett om du är köpare eller säljare. Allt sköts automatiskt utan kontanta medel, inget svinn eller fusk i kassan som kan vara fallet vid klubbauktioner.